Op blote voeten, met een grote grijns en metaforische teksten veroverde Glenn de Randamie aka Typhoon samen met zijn band de uitverkochte zaal in Tivoli Vredenburg. Met de Lobi da Basi tour, het album dat op 20 juni 2014 verscheen, stonden ze donderdagavond 26 maart in Utrecht. Een optreden in het teken van liefde, de Nederlandse vertaling van de albumtitel.

De show werd geopend door Kevin de Randamie (Blaxtar), de oudere broer van Typhoon. ‘Liefde’, stond er in grote witte letters op zijn zwarte t-shirt. En zo opende hij het ook, met enthousiasme waar zijn stem van oversloeg. ‘Doe dat licht even aan in de zaal, ik wil zien tegen wie ik het heb.’ Nog voordat de voltallige band, bestaande uit twee saxofonisten, een trompettist, twee gitaristen, een toetsenist en drummer op het podium stond, stond het publiek al te springen en joelen.

Een intieme saxofoonsolo, de aftrap, werd bruut overstemd door luid gejuich bij de opkomst van Typhoon. Een klein mannetje, vooral in vergelijking met zijn halve meter langere broer. De saxofoonklanken gaven hem de tijd om in stilte het publiek langs te gaan. De twinkeling in zijn ogen en mondhoeken die ver de lucht in reikten werden direct overgenomen door iedereen in de zaal. Nogmaals werd gevraagd om een verlichtte zaal: het werd een interactieve show.

Typhoon doet ons onze ogen openen en laat zien dat we liefde voor elkaar nodig hebben, wat erg bijzonder is in een uiterst individualistisch tijdperk. Er stond een groep met jongens, net terug uit Suriname, die met tegenzin de Nederlandse kou weer ingingen. En met de oplossing voor die tegenzin bedachten ze iets wat een veel groter doel bereikte: ze namen de warmte van de Surinaamse liefde mee in hun show. Met soepele salsapassen werd het podium bewogen. Het subtiel versnellende trommelritme liet alle voeten van de vloer loskomen.

‘En natuurlijk laat geen één vrouw zich zeggen wat te doen. Maar sta me toe wat tegengas te bieden.’ Het nummer Sta me toe symboliseert de koppigheid van vrouwen, met name in een relatie. Af en toe wat rommelige woordkeuzes en stroeve combinaties van zang en muziek. In meerdere nummers wordt af en toe een noot genegeerd of vergeten. Erg? Nee. Misschien is het juist de kracht van Typhoon. Zolang we uit liefde handelen is het leven mooi.